Distributør af Pioneer bilradioer

Sidste nyt om DAB i Danmark

Her kan du læse sidste nyt om DAB-teknologien i Danmark

 Eksperter i DAB

 Autoriseret distributør

 Landsdækkende montage

Først Norge, nu Danmark: YouSee slukker for FM-signalet i denne måned

TV2 nyhederne 12. jan 2017

YouSee slukker snart for FM-signalet i de danske dagligstuer. DR's radiochef mener, YouSee undervurderer radioens betydning for danskerne.

Trods store folkelige protester begyndte Norge som det første land i verden at slukke for sit FM-radiosignal i går, onsdag.

Men det er ikke kun i Norge, at indbyggerne må vinke farvel til radionettets FM-signal. Det må vi også i Danmark - og det sker inden længe.

YouSee slukker nemlig for sit FM-radiosignal den 27. januar i år.

Er man blandt de cirka 1,3 millioner danske Yousee-kunder, som modtager sit tv- og radiosignal fra landets største distributør, skal man derfor lige tjekke, om ens radiosignal kommer fra kabelstikket.

Slukningen af signalet vil ikke få indflydelse på signalet i din bil - kun i hjemmet.

Vil man fremadrettet gerne høre radio fra YouSee, skal man enten anskaffe sig en digital DAB-radio, høre radio gennem tv'et eller apps til telefonen eller bestille en gratis stueantenne.

DR: Det går ud over de ældre

Hos Danmarks Radio er radiochef Gustav Lützhøft er ikke glad for YouSees beslutning, som han mener formentlig vil berøre mindst 100.000 husstande i hele landet.

- Det er ærgerligt for dem, der bliver ramt af det. Jeg synes personligt, det er en undervurdering af radioens store betydning for danskerne, men det er en beslutning, som DR ikke har haft noget med at gøre, siger Gustav Lützhøft til dr.dk.

Han uddyber:

- Slukningen af FM-signalet ud gennem kabelstikket vil blandt andet ramme en del ældre lyttere, som vi ved er nogle af dem, der flittigst hører radio via kabelstikket. Det vil også berøre flere af dem, der har gjort meget for at høre musikken fra radioen i høj kvalitet på for eksempel deres stereoanlæg, siger Gustav Lützhøft.

FM-nettet skal slukkes helt i Danmark

I Danmark er det ifølge Slots- og Kulturstyrelsen planen at nedlægge FM-signalet, når over 50 procent af lytterne er overgået til den digitale DAB-radio. I øjeblikket ligger det tal dog på 31 procent.

Den oprindelige deadline var i 2019, men det blev droppet. Først når lytterandelen sniger sig over 50 procent, vil politikerne sætte en frist for, hvornår det danske FM-net skal slukkes helt.

YouSee begrunder slukningen af deres FM-signal med, at der skal frigives båndplads til fremtidens bredbånd.

- Der er en begrænset mængde plads i kabelnettet, og der er ikke plads til både højhastighedsbredbånd og den gamle FM-teknologi, der optager uforholdsmæssig meget plads. Det tager vi nu konsekvensen af, sagde Jacob Mortensen i efteråret.

Få norske radiostationer er undtaget

I Norge besluttede et flertal i Stortinget i begyndelsen af december sidste år, at det altså nu skulle være slut med FM-radio i landet.

Den første region, hvis indbyggere bliver tvunget til at lytte til DAB-kanaler for at få et radio-fix, er Nordland. Dog er nogle få lokale radiostationer undtaget for de nye regler og har fået lov at fortsætte med at sende via FM.

DAB er en digital radio, der sender flere kanaler på samme frekvens. Målet er at få bedre lydkvalitet, flere stationer og mindre støj i forhold til de analoge FM-kanaler.

DR om P4 på DAB: Væsentligt skridt i digitaliseringen af radioen

Tirsdag 3. marts blev dagen, hvor Danmarks mest lyttede radiokanal, P4, blev lagt på DAB+. Og dermed er alle DR's radiokanaler digitale og kan høres på DAB, tablet, smartphone og computer.

- Ved nu at kunne tilbyde P4 på DAB+ også, gør vi det lettere for de mange lyttere, der hører radio på DAB+. Samtidig er det endnu et væsentligt skridt i retning af digitaliseringen af radio i Danmark, siger radiochef Tor Arnbjørn fra DR.

Lytterne har taget digital radio til sig

Medieforsker Dennis Christensen fra DR Medieforskning konstaterer, at lytterne i højere og højere grad har taget digital radio til sig: Fra 9 % af radiolytningen i 2009 til 21 % i 2014:

- Når så stor en andel af lytningen er flyttet over på digital radio, er det naturligvis vigtigt, at landets største radiokanal, der selvstændigt står for 37 % af radiolytningen i Danmark, P4, også bliver en del af den digitale radiofamilieDAB, siger Dennis Christensen.

BFE's taler viser, at der er 1,9 millioner DAB-radioer; primært DAB+: Den første udgave, DAB, kan ikke tage DAB+, men de er 4-11 år gamle og udfases med 150.000 om året, så den estimerede bestand på 400-500.000 vil hurtigt være væk. TNS Gallup har beregnet, at 45 % af de danske hjem i dag råder over en DAB-radio.

Massiv interesse for at sende DAB-radio i Danmark

Der er en massiv interesse for at sende DAB-radio i Danmark.

Kulturstyrelsen har netop offentliggjort ansøgerlisten, som rummer 90 ansøgninger fordelt på de 12 regioner. 27 selskaber står bag ansøgningerne.

- Det store antal ansøgninger om sendetilladelser understreger endnu en gang, at der er en meget bred interesse og vi er glade for at der er opbakning til, at DAB er fremtidens radio, siger BFE's direktør Laila Kelp Rasmussen.

Én af de kraftigste modstandere, SBS Discovery, står bag 24 ansøgninger. Men med den massive interesse for at drive DAB-radio i Danmark følger koncernen sin store involvering i DAB-radio i både Norge og Sverige.

Ifølge nyhedsbrevet MediaWatch kalder SBS Discovery ansøgningerne for »nødvendig strategisk interesse i den regionale DAB blok 3, men ikke en interesse i DAB-teknologien«. Ifølge svenske medier, så vil SBS Discovery sælge sine radiointeresser i Norden. Selskabet vil dog ikke bekræfte historien.

- Hvis radiokanalerne er til salg, så ser vi hen til at samarbejde med en ny ejer, siger Laila Kelp Rasmussen.

Blandt de øvrige ansøgere er ikke uventet flere mediehuse: Den fynsk-sønderjyske blad fusion Jysk Fynske Medier søger 9 sendetilladelser i 4 regioner. Berlingskes lokale dagblade i Jylland søger i 2 regioner, Nordjyske Medier søger i 2 regioner og Sjællandske Medier søger i 2 regioner.

Den endelige godkendelse kommer efter en behandling i Radio- og Tv-nævnet.

DAB: Politikerne træder vande

Lige i øjeblikket træder Folketingets medieordførere vande om fremtiden for DAB og digital radio inden de om et par uger mødes igen.

På et møde 24. februar skulle de vurdere, om en forbrugerundersøgelse skal fremskyndes – hvor konsekvensen vil være, at DAB-køreplanen udskydes - og hvilken model, der skal vælges.

Socialdemokraten Troels Ravn meldte inden mødet ud i DIGImail, at han ser mange fordele for lytterne i DAB-radio, som breder sig hastigt i Europa og som de seneste salgstal også viser er en populær radioform i Danmark.
Han sagde også, at han kan se fordele i gatekeepermodellen, hvor ét firma sørger for logistikken, og hvor den enkelte radiostation så køber sig ind, så den kan koncentrere sig om at lave radio.

På mødet var Venstres Ellen Trane Nørby imod gatekeeper-løsningen – men hun vil have en udvidet undersøgelse, som udover at se på danskernes interesse også ser på de teknologiske konsekvenser af, at 700 mHz-båndet flyttes fra tv-distribution til mobilt bredbånd. Men hun fastholder, at FM skal slukkes og at aftalen om at politikerne skal træffe en endelig afgørelsen i 2018 fortsat gælder.

Dansk Folkepartis Morten Marinus sagde på en konference onsdag 25. februar, at han kan forestille sig, at hvis forudsætningen om 50 % digital radiolytningen ikke er opfyldt i 2018, så kan afgørelsen udsættes i 2 år.

Behov for en klar udmelding

På konferencen opfordrede DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn politikerne til at komme med en klar udmelding: - Det er et problem for alle, at vi ikke ved, hvad der sker med FM, hvis kravet til et sluk ikke opfyldes medio 2018, sagde hun ifølge MediaWatch.

BFE's direktør Laila Kelp Rasmussen siger hertil: - Vi er på linje med DR og har brug for en klar retning.

Markedsundersøgelse unødvendig forsinkelse

Flere aktører ønsker en markedsundersøgelse rykket frem før der træffes en endelig beslutning. Branchedirektøren understreger, at internetradio er et vigtigt supplement til DAB – det er ikke et enten-eller:

- De hidtidige markedsanalyser har lagt grundstenene til den nuværende radiokøreplan, der klart satser på DAB. Den seneste meget omfattende markedsundersøgelse blev udført af Kulturstyrelsen 2012, siger hun.

Hun mener ikke, at der er sket nogen markant ændring i lytteradfæren siden 2012, så en ny undersøgelse vil bare være et forsinkende bump på vejen.